Nationalparken Dalby Söderskog ("Ronja Rövardotter"). FOTO: Pressbild

Spännande stopp längs vägarna – i filmens spår

Ronja Rövardotters vårskrik i sagoskogen. Spännande mordgåtor i Fjällbacka. Emils snickerboa. Eller, platsen för Johan Falks nattliga möte med ett jagat par.
Varför inte ta en avstickare i filmens spår i sommar?
Här får du tips på inspelningsplatser från norr till söder.

SKÅNE

”Ronja Rövardotter”

Den natten som rövarhövdingen Mattis dotter Ronja föds drar ett väldigt oväder över Mattisskogen, och plötsligt slår åskan ned och klyver den mäktiga Mattisborgen i två delar. Den magiska Mattisskogen är platsen för några av Ronjas härliga äventyr och skogsscenerna är inspelade i en nationalpark utanför Lund.
Hitta: Nationalparken Dalby Söderskog, en mil från Lund.

”Kullamannen”

TV-serien är en ungdomsthriller från 1967 och handlar om fyra barn som upplever sitt mest spännande sommarlov i trakten runt Himmelstorpsgården.

Kullens fyr
Byggdes 1561 och är Sveriges högst belägna fyr med en dramatisk historia. Mer än 200 skepp har lidit skeppsbrott utanför och här utspelades spännande scener när ungdomarna blir inblandade i den trassliga spionhärvan.
Hitta: Italienska vägen 323, Mölle.

Krapperups slott
Det är här som Miller ska träffa sin spionkompis och Marianne smyger omkring i buskarna och försöker höra vad de pratar om.
Hitta: Krapperups Kyrkoväg 13, Nyhamnsläge.

Himmeltorpsgården
Stora delar av serien utspelar sig här bland de vackra korsvirkeslängorna som ser likadana ut idag som då förutom att kullerstenen inne på gården är utbytt mot gräs. Gården ägs av Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen.
Hitta: Himmeltorpsvägen 152-84, mellan Arild och Mölle.

”Wallander”

Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander bor och arbetar i Ystad och där spelades även alla stadsscener in. För den som vill vandra runt finns det både stadsvandringar, Iphone-appar, och olika Wallander-arrangemang i staden.
Hitta: Ystad.

Ystad (”Wallander”). FOTO: Shutterstock

Klicka här för mer information

”Bröderna Lejonhjärta”

Brösarps backar blev Nangijala och kuliss när Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta spelades in. Källagårdens äppelodlingar fick agera Körsbärsdalen och området blev en del av Nangijala tillsammans med backarna bredvid. Vid de gröna kullarna kring Brösarps backar spelades slutstriden mot den onde riddaren Tengil in.
Hitta: Brösarp ligger i östra Skåne, precis mitt emellan Ystad och Kristianstad vid väg 19.
Klicka här för mer information

SMÅLAND

”Alla vi barn i Bullerbyn”

De tre små gårdarna i Sevedstorp var förebilden i Astrid Lindgrens böcker om Bullerbyn. Här växte Astrid Lindgrens far, Samuel August, upp och här spelade man in filmerna om Bullerbyn 1986–87. Husen står kvar precis som trädet med gungan och ladan.
Hitta: Sevedstorp, Vimmerby. Byn ligger sydväst om sjön Mossjön.
Klicka här för mer information

”Emil i Lönneberga”

I byn Gibberyd finns bostadshuset, drängstugan, ladugården, snickerboa, med flera byggnader. De flesta utomhusscenerna från Katthult spelades in i den lilla byn.
Hitta: Katthult och Gibberyd är belägna cirka 1 mil norr om Mariannelund och drygt 2,5 mil väster om Vimmerby.
Klicka här för mer information

HALLAND

”Ronja Rövardotter”

Här spelades delar av Ronja Rövardotter in vid Söndre Skog på Hallands Väderö. Bland annat scenen där Ronja och Birk träffas ute i skogen och marken är täckt av blommande vitsippor när vi får höra Ronjas vårskrik.
Hitta: Söderifrån tar du avfarten från E6:an vid Margretetorp (söder om Hallandsåsen) och följer väg 105 mot Torekov (24 km). Norrifrån: ta avfarten från E6:an vid Östra Karup (norr om Hallandsåsen). Följ väg 115 mot Båstad och Torekov (17 km). Båten från Torekov till ön tar cirka tjugo minuter.
Klicka här för mer information

”Solsidan”

I vackra Torekov cirka en mil från Båstad spelades filmen Solsidan in 2017. Bland annat vid Morgonbryggan i Torekov och området S:ta Thoras väg, samt vid Bläsingevägen i hamnområdet samt en bit upp i samhället.

Kullaberg (”Kullamannen”). FOTO: Shutterstock

Hitta: Söderifrån tag avfarten från E6:an vid Margretetorp (söder om Hallandsåsen) och följ väg 105 mot Torekov (24 km). Norrifrån tag avfarten från E6:an vid Östra Karup (norr om Hallandsåsen) och följ väg 115 mot Båstad och Torekov (17 km).

”Det sjunde Inseglet” och ”Ingenjör Andrées luftfärd”

Vid naturreservatet Hovs Hallar med sitt magiska ljus och omgivningar med dramatiska klippformationer spelade Ingmar Bergman in scenen där döden spelar schack mot riddaren Antonius Bloch på stranden. Slutscenen är också från stranden där Döden leder sina offer i en kuslig dans. Hovs Hallar har också fått gestalta Spetsbergen i Jan Troells film Ingenjör Andrées luftfärd.
Hitta: Kör väg 115 från Båstad mot Torekov. Fortsätt genom Hov. Vid Ängalag sväng höger mot Hovs hallar, cirka 3,5 km.

VÄSTRA GÖTALAND

”Arn”

Skara med omnejd bjuder på flera inspelningsplatser att besöka från Jan Guillous berättelser om riddaren Arn.

Varnhem
Arn växer upp i Varnhems kloster där han får sin utbildning av munkarna. Broder Guillbert lär Arn allt om att hantera svärdet och fader Henri vägleder Arn i de kristna trosfrågorna som han ska försvara som Tempelriddare.
Hitta: Axevallavägen 10 i Varnhem, mellan Skövde och Skara.

Gudhem
Alldeles väster om berget Billingen ligger ett område kallat Valle och där var Arns fästmö Cecilia inlåst under 20 år. Här spelades även Cecilias ridfärd till bröllopet in.
Hitta: Gudhemskloster, Falköping, cirka två mil söder om Skara längs E20.

Forshems kyrka
Forshems kyrka från 1130-talet är den enda kyrkan i norra Europa tillägnad Den heliga Graven. Här träffade Arn Cecilia första gången.
Hitta: Kyrkan ligger i samhället Forshem i Götene kommun, längs E20.
Klicka här för mer information

”Jalla! Jalla!”

Josef Fares film handlar om vännerna Roro och Måns och deras konflikter med sina familjer och flickvänner. Besök kiosken som är Lisas arbetsplats och där Roro skjuter ”kärlekspilar” på sin flickvän.
Hitta: Tunhemsvägen 52, Trollhättan.

”Fucking Åmål”

Många förknippar ungdomsfilmen med Dalsland men Lukas Moodyssons succéfilm är i huvudsak inspelad i Trollhättan. Scenen där ungdomarna hänger på kvällarna och där Elin och Johan blir ihop filmades vid kiosken på Drottningtorget. Den klassiska ”broscenen” där Elin och Agnes tittar ned på de framrusande bilarna på motorvägen syns en Åmål-skylt i bakgrunden, men den var specialtillverkad. Gång- och cykelbron över Riksväg 45 mellan Sylte och Lextorp revs 2010 och ersattes med en ny.
Hitta: Drottningtorget och Myrtuvevägen gångbro över till Lextorpsvägen, Trollhättan.

”Vi hade i alla fall tur med vädret – igen”

Scenen där Gösta och Gun anländer till campingen där receptionisten försöker höja priset för dem på grund av storleken på husbilen är inspelad vid Ursands Camping.
Hitta: Ursands Camping, Djupedalen 520 i Vänersborg.

”Svensson Svensson”

Ronnums Herrgård är pensionatet i filmen där Gustav och Lena bor för att arbeta på sin relation. Herrgården ligger vid Vänerns sydspets mellan Trollhättan och Vänersborg.
Hitta: Parkvägen 18, Vargön, strax söder om Vänersborg.

”Änglagård”

Colin Nutleys populära filmer om Fanny och Zack spelades in i Kölingared, Lönnarp och trakterna runt Ulricehamn. Gården Änglagård heter i verkligheten Lönnarp och ligger i byn Böne.
Hitta: Böne ligger 1,5 mil norr om Ulricehamn, åk Falköpingsvägen 46.

BOHUSLÄN

”Fjällbackamorden”

Filmserien är baserad på Camilla Läckbergs romanfigurer och utspelas i det lilla fiskesamhället och i trakterna kring Fjällbacka samt Tanumshede i Bohuslän. Guidade turer tar dig med på en 45 minuter ”cosy crime walk”. Turen startar på Ingrid Bergmans torg och förbokas.
Hitta: E6 från Göteborg och söderifrån ta avfart 103 Grindmotet och kör på väg 163 mot Fjällbacka.
Klicka här för mer information

”Saltön”

Den populära TV-serien Saltön som bygger på Viveca Lärns böcker om det lilla västkustsamhället är inspelad på Skaftö, i bland annat Grundsund, Fiskebäckskil och Rågårdsvik. Ifjol visades säsong fyra vilket lockade många nyfikna besökare, och det går att boka din alldeles egna Saltö-guidning.
Hitta: E6 vid Uddevalla, vid Torp sväng av på 161 mot Lysekil, efter drygt 1 mil, vänster mot Fiskebäckskil sedan ca 1 mil till Skaftö.
Klicka här för mer information

DALSLAND

”Ronja Rövardotter”

Ronja sprang i dalsländsk skog i naturreservatet Sörknatten som ligger mellan Åmål och Bengtsfors. Ett område med kuperad terräng och träd som är över 300 år gamla. På berget Sörknatten kan man finna platserna där kulissen av Mattisborgen stod, ”Helvetesgapet”, och Björngrottan.
Hitta: Reservatet ligger cirka 3 mil söder om Åmål och är tillgängligt från riksväg 45. Sväng vid skyltning Snäcke och följ vägen norrut cirka 8 km till skyltning Sörknattens naturreservat. Från parkeringsplatsen leder en 2 km lång vandringsled genom naturreservatet upp till bergstoppen.
Klicka här för mer information

VÄRMLAND

”Kopps”

Komedin av Josef Fares är i huvudsak inspelad i Bäckefors, Dalsland. Filmen handlar om hur det lokala poliskontoret i Högboträsk riskerar läggas ner på grund av bristen på brott. Det får poliserna att ta saken i egna händer…
Hitta: Bäckefors, drygt 4 mil norr om Uddevalla.

”Bröllopsfotografen”

Filmen om kulturkrocken mellan den tidigare fabriksarbetaren, numera bröllopsfotografen, Robin och bröllopsgästerna på en finare tillställning på Djursholm. Delar av filmen är inspelade i Billingsfors och i Ödeborg i Färgelanda kommun.
Hitta: Billingsfors ligger cirka 8 mil norr om Uddevalla och Ödeborg ligger 2,5 mil norr om Uddevalla.

STOCKHOLM

”Milleniumtrilogin”

Lisbeth Salander är Stieg Larssons fiktiva hjälte i Milleniumtrilogin tillsammans med journalisten Mikael Blomkvist. Vandra i Mikael Blomkvists och Lisbeth Salanders fotspår på Södermalm. Stadsvandringen arrangeras av Stadsmuseet i Stockholm och rankades 2014 till världens bästa litterära stadsvandring enligt reseguiden Lonely Planet.
Hitta: Mikael Blomkvists bostad ligger på Bellmansgatan 1 och Lisbeth Salanders våning på Fiskargatan 9, högst upp. Mikael Blomkvists favoritkafé hittar du på Hornsgatan 78, Mellqvist Kaffebar.

”Saltkråkan”

Astrid Lindgrens populära Saltkråkan från 60-talet spelades huvudsakligen in på ön Norröra, men även på grannön Söderöra i Stockholms norra skärgård. Ön ligger utanför Furusund där Astrid Lindgren bodde sommartid och där hon skrev manuset till TV-serien om barnen på Saltkråkan.
Det 109 år gamla ångfartyget Blidösund går till Saltkråkan från Furusund via bryggorna i Blidösundet till Norröra. Anslutning finns med snabbgående båt från Stockholm, Vaxholm och Östanå färjeläge.
Länkar: Blidösundsbolaget och Waxholmsbolaget

”Ondskan”

Utomhusscenerna i Mikael Håfströms film efter Jan Guillous roman Ondskan spelades delvis in vid Görvälns slott. Även TV-programmet Stjärnorna på slottet sommaren 2011 spelades in här.
Hitta: Görvälns slott ligger vid Görväln, en fjärd av Mälaren. Adress: Görvälnsvägen, Järfälla.
Klicka här för mer information

”Sunes Sommar”

På Björkviks havsbad i Ingarö spelade man in delar av Sunes sommar 1993. I närheten ligger också Björnö naturreservat.
Hitta: Björkviksvägen 24, Ingarö.

SÖDERMANLAND

”Rasmus på luffen”

Lantliga scener i Rasmus på luffen är inspelade i huvudsak i Dunker, Södermanland. Stadsmiljöerna filmades i Gamla Linköping (Östergötland), och de flesta landsbygdsmiljöerna i Dunkers socken (Södermanland).
Hitta: Dunkers socken ligger nordost om Malmköping kring sjöarna Skundern och Dunkern samt ån Dunkersån.

JÄMTLAND

”Ronja Rövardotter”

Ristafallet fick gestalta Glupafallet vid inspelningen av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Även scenen där Ronja och Birk flyter nedströms hållande i en björk är filmade vid Ristafallet, nedströms i älven. Platsen ligger i Undersåkers socken i västra Jämtland.
Hitta: Ristafallet ligger längs Indalsälven, 17 kilometer öster om Åre, en knapp kilometer från E14. Det finns en campingplats i anslutning till fallet.

NORRBOTTEN

”Jägarna”

Filmen hade premiär 1996 och inspelningsplatser finns runt den norrländska staden Älvsbyn, Brännberg och Hundberget, och flera stadsscener spelades in på Storgatan i Älvsbyn. I byn Pålmark utanför Piteå kommun står den Norrbottensgård som bröderna ”Leif” och ”Erik” Bäckström bodde i.
Hitta: Älvsbyn ligger 6 mil väst om Luleå. Pålmark, Lakafors ligger en dryg mil norr om Piteå. Hundberget ligger strax söder om Arvidsjaur, och Brännberg 6 mil nordväst om Luleå.

”Grabben i graven bredvid”

Filmen är inspelad i Luleå och Lillträsk och handlar om när bonden Benny träffar bibliotekarien Desirée på kyrkogården när han besöker sina döda föräldrar. I graven bredvid ligger Desirées man. En av stadsscenerna spelades in på Timmermansgatan i centrala Luleå.
Hitta: Timmermansgatan, Luleå, och Lillträsk söder om Korsträsk By.

”Populärmusik från Vittula”

Filmen efter Mikael Niemis romandebut utspelar sig i Tärendö by, vilken blev utsedd till bästa filminspelningsplats och tilldelades en ”plexidrake” vid Göteborgs filmfestival 2004.
Hitta: Tärendö ligger 20 mil norr om Luleå och 80 kilometer norr om polcirkeln, vid korsningen av Kalix- och Tärendöälvarna.

KÄLLA: http://inspelningsplatser.se/

Emils familjs hus i filmen ”Emil i Lönneberga”. FOTO: Shutterstock.
Publicerat: 14 juni, 2022 Senast ändrad: 14 juni, 2022
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.