FOTO: Shutterstock

Roliga lekar med barn i bilen

Vill du slippa frågan ”är vi framme snart?” ett par gånger varje mil? Här är 11 tips på roliga tidsfördriv för både stora och små under bilresan.

1. Hitta de nya registreringsskyltarna

Nya registreringsnummer införs under 2019 där det sista tecknet kan vara både en siffra eller en bokstav.
Den som hittar flest skyltar med en bokstav på slutet under 20 minuter vinner.
Observera att bokstaven ”O” inte existerar som sista tecken för att undvika sammanblandning med siffran noll.

2. Vem ser flest?

Tävla om vem som ser flest bilar av en viss färg. Alla väljer varsin färg, på så vis slipper ni bråk om vem som ropade först.
Den som ser en bil med sin färg får en poäng. Först till tio bilar vinner, alternativt den som har mest poäng inom en viss tid. Bestäm i förväg om ni bara får räkna bilar som kör i trafiken, alltså inte parkerade bilar.

3. Frågesport

Ta med frågekort i pocketformat. Det finns frågekort som är anpassade för hela familjen och kostar cirka 40 kronor. Ett poäng för rätt svar och den som svarar rätt får fortsätta. Först till 15 poäng vinner, alternativt vinner den med flest rätta svar inom en viss tid.

4. Bilbingo

Inför resan gör ni egna bingobrickor på en bit kartong. Rita upp rutor som ni fyller med olika symboler, till exempel: flaggstång, gul bil, ko och bensinstation. När barnen ser någon av sakerna längs vägen kryssar de för den rutan.
Den som har alla rutor med X ropar ”BINGO!”.

5. Lär under färd

När ni sitter i bilen kan barnen träna på olika saker som klockan, räkning eller stavning. Ett förslag är bokstavsleken där barnen ska komma på en sak som börjar på bokstaven A. Därefter fortsätter ni ”resan” genom hela alfabetet.

6. Det förbjudna ordet

I början av resan får alla 10 papperslappar. Välj sedan tillsammans ett vanligt ord som ”bil” eller ”det” för att göra leken mer utmanande. Anpassa efter barnens ålder så att alla kan vara med. Nu är det valda ordet förbjudet att säga. Om någon i bilen säger det ordet ropar man ”STOPP” och den som först ropar får lappen från den som sa det förbjudna ordet. Den som har flest papperslappar i slutet av resan vinner.

7. Tjugo frågor

Det finns en anledning till att den här leken/spelet är en beprövad klassiker. Den är inte bara enkel för små barn utan också rolig för vuxna. En får börja med att välja en känd person, plats eller sak. Alla andra har tjugo ”ja eller nej”-frågor för att försöka gissa rätt. Den som listar ut svaret väljer nästa ord.

8. Vill du hellre?

Skulle du hellre bada i kallt vatten än hoppa från en 5 meter hög trampolin i ett badhus? Skulle du hellre enbart äta kokt potatis en hel dag än att vara utan glass en vecka? Frågorna bjuder på olika scenarier och ju mer tokiga desto bättre. Du kan bli förvånad över vad barnen svarar!

9. Andra sidan är ni klara?

Dela in er i två lag – de som sitter till vänster tävlar mot de som sitter till höger i bilen. Välj ut något som ni planerar att se ofta under resan, till exempel kor, får, röda hus eller husvagnar. Tävla om det valda objektet visas mest på vänster eller höger sida av bilen. Först till tio vinner, alternativt det lag som sett flest objekt på 15 minuter.

10. Intervju

I tio minuter blir varje person ”intervjuad” av övriga i bilen. Dels får varje person stå i centrum, och dels får alla chansen att ställa roliga frågor och fritt välja intervjuns riktning. Kommer du att berätta om dina mest pinsamma händelser som barn, eller avslöja om du har skolkat någon gång?
Leken ger möjlighet att få veta en massa spännande saker som man kanske annars inte pratar om.

11. Det var en gång…

Skapa en egen saga som alla i bilen är med och formar. Det blir spännande för ingen vet vart sagan tar vägen eller hur den slutar. En person börjar med ”det var en gång… och fortsätter ett par meningar. Nästa person lägger till några meningar och så fortsätter ni några varv.

LÄS MER: 
Så färdas barnen säkrast i bilen

Publicerat: 18 juni, 2019 Senast ändrad: 18 juni, 2019
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.