FOTO: Shutterstock

Vilken förartyp är du?

Högst troligt har du stött på en eller flera av dem på vägarna. Frågan är: Vilken förartyp är du egentligen?

Påträngande Pål

Du känner igen honom. Du har förmodligen varit en själv. Den fruktade föraren som ligger några centimeter bakom stötfångaren på bilen framför. Han verkar tro att körstilen kommer att få bilen framför sig att försvinna. Dessa frustrerade förare kan även använda sig av körstrategin att lägga sig långt åt höger i körbanan i förhoppning att fånga den andra förarens uppmärksamhet i backspeglar. Kan även orsaka ogenomtänkta omkörningar, med risk för olyckor.

Nervöse Niklas

Saknar förtroende för sin egen körförmåga och skräms av både trafik och hastigheter. Håller ofta en betydligt lägre hastighet än alla andra, och kommer inte att accelerera tillräckligt snabbt för att flyta in säkert med övrig trafik på motorvägen. Obeslutsam vid vänstersvängar, när han ska köra vidare och hur snabbt. Beteendet orsakar irritation på motorvägar, vilket leder till att medtrafikanter blir otåliga och gör farliga omkörningar eller ger upphov till många filbyten.

Mittfils-Mia

Kommer direkt från påfarten och lägger sig i körbanans mittenfil. Det oavsett hur långsamt hon själv kör eller om bilen bakom ligger tätt intill hennes stötfångare; se Påträngande Pål. Är övertygad om att mittenfilen är bästa valet i alla lägen, och att hon är den säkraste föraren av alla. Saken är den att allt fler trafikanter kommer att passera i vänsterfilen och orsaka kaos i trafikflödet. Stora lastbilar blir otåliga och försöker skrämma henne till att flytta sig till den högra filen.

Fordon som rör sig långsamt i mittfältet är som en sten i en ström som orsakar virvelrörelser – i detta fall trafikrörelser som ökar risken för olyckor.

Arroganta Anna

Kör på ett aggressivt sätt och är ofta överdrivet säker på sin körförmåga. Snabba ryck, och många filbyten är melodin. Hon är viktigare än andra medtrafikanter. Kör ofta en SUV eller annat större fordon vilket bidrar till en känsla av överlägsenhet. Kan mycket väl vara utrustad med talang att hantera sitt fordon. Men, det brister både i kompetens att undvika incidenter och att hantera dem. Kör ofta för fort i utmanande väder- och trafikförhållanden. En anledning till att hon kan hamna i diket under vintermånaderna. 

FOTO: Shutterstock

Uttråkade Urban

Ofta ser vi honom pratat i mobiltelefon eller intensivt samtala med en passagerare. Uppmärksamheten ligger alltid på något annat än att faktiskt köra bil och att läsa av trafiken. Befinner sig i en bubbla, och har varken tid eller lust att bearbeta vad som händer runt omkring. Vaknar dessvärre inte upp och blir medveten om sin körstil förrän olyckan varit framme.
Att köra utan att vara aktivt närvarande är den vanligaste orsaken till olyckor.

Ego-Emma

Tror att hon är ensam på vägen. Kontrollerar därför sällan eller aldrig back- och sidospeglar och har heller ingen aning om medtrafikanter ligger för nära eller bredvid. Förlitar sig helt på att andra kommer att släppa in henne vid filbyten, eller visa hänsyn när hon far fram på vägen. Skygglapparna och egot gör att cyklister och fotgängare lever farligt.

Farliga Fredrik

Tror han vet allt om bilkörning. Har varit på vägen under många år och klarat sig från missöden. En erfarenhet som gjort honom till den bästa föraren på vägen och han är därför övertygad om att inget någonsin kommer att hända. Tycker ofta att alla andra kör dåligt, vilket skapar frustration hos Farliga Fredrik som kan leda till dåliga beslut och ett högt risktagande.

Smarta Sanna

Den mest sällsynta av förare. Är medveten om att bilkörning innebär risker och är därför tydlig i trafiken genom att fokusera på uppgiften och alltid underlätta för sina medtrafikanter. Inser vikten av att vara aktiv som förare, titta i sido- och backspeglar och framåt i körfältet. Hon anpassar farten efter underlag, väder och ljusförhållanden.

Publicerat: 7 november, 2016 Senast ändrad: 12 februari, 2019
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.