FOTO: Shutterstock

Svart på vitt – så här ser du

När höst- och vintermörkret drar in är det extra viktigt att hålla ett vaksamt öga längs vägen. Många rör sig utan reflexer. Här kan du se på vilket avstånd du uppmärksammar en person när dagsljuset lyser med sin frånvaro.

Klicka på bilden för en större version! GRAFIK: Johan Askegård

Vi vill påminna om att du inte behöver inte blända av för gående, de syns mycket bättre med helljuset på och fotgängare kan undvika att bli bländade genom att titta bort.
På det här avståndet ser du en person utan – och med reflexer:

Mörka kläder utan reflex
Halvljus: 25 m
Helljus: 150 m

Ljusa kläder utan reflex
Halvljus: 60 m
Helljus: 300 m

Med reflex
Halvljus: 125 m
Helljus: 450 m

Om du kör i stad eller tätort har du också hjälp med sikten från väg- och gatubelysningen. Dess huvudsakliga funktion är att förbättra synförhållandena i trafiken under dygnets mörka timmar.

Belysningen bidrar dessutom till att minska risken för olyckor, ökar komforten, motverkar brottslighet, och skapar bättre trivsel. Den används i huvudsak i tätbebyggda områden där trafikmiljön ofta är komplex och många oskyddade trafikanter vistas.

Gör det själv – 4 steg för strålande lyktor

Stenskott, insekter och nedbrytning gör att billyktornas glas blir matta och grumliga med tiden vilket ger sämre ljus. Med ett enkelt knep kan du lätt rengöra dina strålkastare. Sur vinäger tillsammans med alkaliskt bakpulver är ett klassiskt rengöringsmedel.

  1. Ta vanligt rengöringsmedel och tvätta bort smuts och insekter.
  2. Blanda ihop 1/2 deciliter ättika och 1/2 deciliter bakpulver, och låt sedan lösningen reagera.
  3. Gnugga in lösningen på lyktorna med en trasa.
  4. Torka av med en våt trasa. Du kan behöva upprepa steg 3.
Publicerat: 1 november, 2018 Senast ändrad: 15 februari, 2019
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.