FOTO: Porsche AG

Steg för steg – så håller du din Porsche ren

Under både vinter och vår utsätts din bil för tuffa påfrestningar. Salt, tjära, grus, asfalt och avgaser sliter hårt på lack och underrede. Tvätta därför bilen ofta!

– Du vill säkert både åka i en snygg och välskött bil och även få bättre betalt för den när det blir dags att sälja? En smutsig bil binder fukt och föroreningar och rostar därför lättare än en bil som hålls ren. Det är därför viktigt att tvätta bilen regelbundet, gärna en gång i månaden. Känslan som kommer med en vältvättad bil är en ren bonus, säger Mattias Nygårds, bilvårdsansvarig på Mycar i Kista.

Några genvägar finns inte, det är bara att kavla upp ärmarna. Hemligheten bakom en grundlig biltvätt stavas – grundarbete. Och proffsens tumregel lyder: börja utifrån och in, nedifrån och upp.

Innan du inleder ”Operation Biltvätt” är det ur miljösynpunkt bäst att göra grovjobbet i en tvätthall med olje- och slamavskiljare. Vill du tvätta hemma? Ställ då din bil på en gräsmatta eller en grusplan långt från vattendrag, dagvatten- och dricksvattenbrunnar.

Är du redo? Då kör vi igång!

Grundarbete

Utrusta dig med skyddsglasögon och ett par kemikalieresistenta skyddshandskar. Börja med att spruta ett petroleumbaserat avfettningsmedel, nedifrån och upp på hela den torra bilen, för att slippa rinningar. Använd en så kallad kempåläggare för en jämn och fin spraybild. Fördelen är att medlet då ”dimmas” på, vilket gör att det bättre tränger in i lackens porer och löser upp tjära och asfalt. Dessutom går det endast åt en tredjedel av medlet. Sist sprejar du fälgarna.

Låt verka 10-15 minuter och gå sedan på med ett alkaliskt avfettningsmedel. Detta torkar snabbt. OBS! Har du en sprillans ny bil, hoppa över avfettningen då lacken måste få härda ordentligt under cirka ett halvår.

För bästa resultat använd en högtryckstvätt, och spola om möjligt med varmt vatten nedifrån och upp, på så vis rinner vattnet över en ren yta vilket minskar risken för tråkiga repor. Håll inte munstycket för nära bilen.

Var riktigt noga vid schamponeringen, så att du inte råkar gno in grus i lacken med svampen.

Tänk på att intorkat avfettningsmedel kan ge bestående fläckar på lacken. Undvik också att få avfettningsmedel på gummidetaljer då de kan lösas upp.

Svamp & schampo

Investera i ett gäng nya tvättsvampar, använd rikligt med ljummet vatten och skölj svampen ofta, ofta. Börja med taket och arbeta dig nedåt över huv och bagage. Tappar du svampen på backen byt till en ny, annars får du garanterat repor i lacken. Ta fälgarna sist. Använd fälgtvätt och en gammal diskborste.

Efter schamponering spolas bilen med kallt vatten, efter tvärt om-metoden, det vill säga uppifrån och ned. Se till att allt lödder är bortspolat och torka bilen noga med en våtskrapa av mjukt silikon och/eller ett syntetiskt sämskskinn för bästa resultat.

Cleaner

För en mer grundlig rengöring kan du efter schamponeringen göra om proceduren, nu med en så kallad cleaner. Kort och gott är det ett djupverkande rengöringsmedel som öppnar upp lackens porer och som förhindrar att smutsen kapslas in vilket kan leda till att ytan blir flammig.

Använd en lätt fuktad del av en ursköljd tvättsvamp och stryk på medlet med cirkelrörelser. Följ anvisningarna på produkten. Spola av noga och torka.

Glänsande glans

Vaxning är det bästa sättet att skydda lacken mot smuts, rostangrepp, UV-strålning och surt regn under längre tid. Och bilen blir lättare att hålla ren genom att vaxhinnan förhindrar smutsen att krypa ner i porerna. Eftersom avfettningsmedel tar hårt på vaxet, behövs det ett nytt lager.

Vaxet läggs på i ett tunt lager och arbetas in med en polerduk. När vaxet har torkat tar du bort det med en trasa eller en mikrofiberduk. Är lacken välskött räcker det oftast med ett bilvax som kombinerar rengöring och lackskydd.

Stryk på och polera på samma sätt som med cleaner. Överdosera inte! Det vax du ser och polerar bort är överflödigt vax som inte trängt ned i lacken.

När ytan har torkat, polera ytan med ett mjukt tyg, exempelvis en frottéhandduk.

För den flitige

Bäst resultat, både vad gäller glans och hållbarhet, når du genom att försegla lacken med ett tunnflytande hårdvax. Hårdvax ger ett skyddande lager och förhindrar att oxidation och föroreningar letar sig ner i lacken.

Applicera medlet så att det täcker hela lacken, och fördela det med en torr polerduk. När vaxet har torkat, efter cirka tio minuter, polerar och torkar du bort den mjöliga hinnan, det vill säga överflödig vax.

Viktigt! Tänk på att inte vaxa bilen i starkt solljus, när lacken är varm, eller vid lägre temperatur än 10 plusgrader.

Invändigt

Bilrutorna rengör du med vanlig fönsterputs, både på ut- och insidan. Passa samtidigt på att kolla status på torkarbladen.

Dammsug golven, och gör det till en regelbunden vana, så att inte grus smyger sig in bakom pedalerna. Tvätta av de lösa mattorna med en hederlig skurborste.

Gör ren tygklädseln med ett anpassat skumtvättmedel. Men var försiktig så att du inte dränker in textilierna, det räcker med att dutta. Har du skinnklädsel bör den behandlas en gång per år för ökad livslängd, även om bilen köptes som ny.

Till vinyl- och plastdetaljer rekommenderas en interiör cleaner som sprayas på. Till detaljer i trä fungerar vanlig möbelpolish.

Idag finns det ett nytt sätt att få en frisk doft i bilen genom Pure Drops teknologi, ”Malodor Counteraction”, som reagerar med dålig lukt och neutraliserar den genom att producera en luktfri förening med en behaglig doft. Det till skillnad mot föregångarna, där en starkare doft endast ska försöka täcka den dåliga lukten.

Glöm inte!

  • Om bilen har skivbromsar ska du alltid provbromsa innan du drar iväg.
  • Att kontrollera däckmönster, lufttryck, oljenivå och spolarvätska, samt att lamporna fungerar både fram och bak.

FAKTA – Utrustning
• Avfettningsmedel och kempåläggare, för en jämn och fin fördelning av medlet.
• Bilschampo, cleaner och vax.
• Fälgtvätt och diskborste.
• Fönsterputs och rengöringsduk.
• Interiörtvätt och skumtvätt för textil.
• Plast- och gummivax.
• Skyddsglasögon för att skydda ögonen från stänk.
• Skyddshandskar som är kemikalieresistenta.
• Hink och nya tvättsvampar.
• En torkduk (våffelduk) eller syntetiskt sämskskinn och en våtskrapa av mjukt silikon.

Snabbguide: Skinande bil

  • Tvätta under tak, eller i skugga där det är svalt. Bilen bör inte vara varm eller stå i direkt solsken.
  • Spola först rent bilen från lös smuts. Till det behövs en slang med munstycke och bra tryck.
  • Tvätta med en ny svamp, använd ett miljövänligt bilschampo och ljummet vatten.
  • Behandla tuffa fläckar med en trasa, eventuellt med lite avfettningsmedel.
  • Spola med kallt vatten och låt torka, torkduk funkar perfekt.
  • Använd vattenbaserat och miljömärkt vax.
  • Tips: Tvätta och polera bilen ofta. Då fastnar inte smutsen så hårt och du undviker rost.
Publicerat: 2 mars, 2017 Senast ändrad: 18 februari, 2019
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.