FOTO: Shutterstock

Så tar du bort olika fläckar

Ju tidigare du behandlar en fläck, desto lättare är den att få bort. Tänk på att först testa varsamt på ett litet område innan du går all-in.

Olika material kan reagera olika, och svårare fläckar kan lätt sprida ut sig vid behandling.

Blod

Blötlägg en trasa i kallt vatten och rikligt med salt, och lägg den på blodfläcken. Skölj sedan tyget i kallt vatten och badda igen tills fläcken ”lyfter” från materialet.

Bläck

Testa först på ett dolt område innan du sprayar fläcken med hårspray. Låt det absorberas i några minuter och torka sedan av med en mikrofiberduk. Upprepa vid behov.

Choklad

Använd kallt vatten och gnid försiktigt. Ger sig inte fläcken kan du varsamt blötlägga området med sprit.

Fett

Strö potatismjöl, majsstärkelse eller bakpulver på fläcken, och låt det dra ett par timmar innan du dammsuger ytan. Badda sedan ytan med varmt vatten och en gammal tandborste och torka med en ren mikrofiberduk, doppad i rent vatten. Strö sedan området på nytt för att dra ut fukten. Dammsug när ytan är torr.

Kaffe

Börja med att badda med hushållspapper på fläcken.
Blanda en matsked flytande diskmedel med cirka 4,5 deciliter kallt vatten. Ta en ren, vit duk och badda på fläcken med vätskan. Upprepa tills fläcken försvunnit. Badda igen med kallt vatten och torka torrt.

Ketchup

Torka bort ketchupen som hamnat på klädseln med en trasa eller papper. Ketchup innehåller garvsyra så har du inte textilrengöringsmedel i närheten kan du ta lite saliv för att hindra fläcken från att torka in. Saliv innehåller enzymer som bland annat spjälkar proteiner, fett samt socker, och som snabbt börjar bryta ned fläcken.

Tuggummi och kletigt godis

Frys ner området med kylspray. Det blir då hårt och kan ganska enkelt petas bort.

Fler tips

Ättika trollar bort lukt
Dålig lukt efter rök eller djur går enkelt att få bort genom att du ställer en skål eller mindre hink med ättiksprit i bilen, gärna 24-procentig med några droppar citronsaft. Låt sedan bilen stå över natten med stängda dörrar.
Passa på att byta kupéfilter, där ligger gärna lukter och trycker, odörer som vaknar till liv när bilen startas och fläktarna drar igång.

Hund- och katthår
Pälshår är envetna. De sitter som gjutna på bilens tygklädsel och i textilierna i bagageutrymmet. Ett effektivt knep är att använda ett par gummihandskar av typen diskhandskar. Gnid där pälshåren sitter fast. På så sätt ruggas stråna upp och du kan sedan enkelt samla ihop eller dammsuga upp dem. Tänk på att göra detta ofta så slipper du stå en hel dag för att sanera bilen.

Publicerat: 19 september, 2017 Senast ändrad: 11 februari, 2019
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.