FOTO: Shutterstock

Besegra fläckarna i bilen

Att hålla bilens inredning fläckfri är inte bara en god investering, det är också betydligt trevligare att åka runt i en ren och fräsch bil.
Är du redo?
Då kör vi!

Hemligheten bakom en ren bil stavas: grundarbete. Oavsett om det gäller utvändig tvätt eller invändig skötsel. En god idé är att skapa en städrutin varje vecka där du tar tio minuter till att rensa ut skräp och se över din bil. Då håller du enkelt koll på eventuella fläckar. För de flesta fläckar gäller tumregeln att ju snabbare du behandlar, desto bättre.

Förvara gärna ett rengörings-kitt i bilens bagageutrymme, ett universalmedel för interiörtvätt, mikrofiberdukar, en flaska vatten och en rulle torkpapper.

Var försiktig

De flesta fläckar kan du hantera genom att späda ut dem med vatten och sedan torka upp med en ren trasa eller pappershandduk. Om du använder rengöringsmedel, testa alltid först på ett område som inte syns så mycket.

Tygklädseln tvättar du enklast med ett anpassat skumtvättmedel. Men, var försiktig med att dränka in textilier med medel och vatten. Det räcker ofta med att badda försiktigt.

Skinnklädsel torkas av med en trasa fuktad i vatten och en tvål med lågt pH-värde. Låt torka ordentligt för att förhindra torkning och sprickbildning. Efterbehandla med skinnbalsam minst en gång per år för ökad livslängd, även om bilen är ny.

Till vinyl- och plastdetaljer rekommenderas ett rengöringsmedel för bilinteriör.

Göra själv…eller lämna till proffsen?

Det är frågan. Ofta kokar det ner till tid och pengar. Med rätt redskap och medel kan du göra mycket av det löpande jobbet på egen hand. Men är du osäker på en fläck eller om du vill ha din bil i nyskick så kostar det faktiskt inte så mycket pengar att lämna in din bil till en bilrekond.

FAKTA/Tuffa fläckar
Kräkningar och katturin är två tuffa utmaningar. Det kan vara en god idé att lämna in bilen till ett proffs som använder speciella desinficerande medel och därefter suger upp all vätska med en kraftig vattendammsugare. Dessutom kan behandlingen behöva upprepas flera gånger innan bilen är ren och luktfri. Ibland måste man dock ta itu med problemet själv. Några råd:

• Rengör så snart som möjligt för att förhindra att det sätter sig i klädseln.
• Torka upp överflöden och späd ut fläcken med kallt vatten.
• Tvätta området med mild tvål och varmt vatten.
• Neutralisera till sist fläcken genom att blanda ihop en pasta av bakpulver och vatten. Detta tar även bort lukten.

Publicerat: 18 september, 2017 Senast ändrad: 11 februari, 2019
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.