FOTO: Shutterstock

Avlägsna fläckar på olika material

Inne i bilen finns många olika material som kan skapa en lätt förvirring när det kommer till val av rengöringsmedel. Bilstolarna kan vara tillverkade i tyg, läder och vinyl, golvmattorna i gummi eller fibrer, och insteg i plast eller metall.

I butikerna finns specialprodukter för varje typ av material, men även allrengöringsmedel som klarar det mesta. Tänk på att rengöringsmedel för hemmabruk kan orsaka fläckar eller skador på inredningen.

Textilrengöring för tyg och velour

Medlet rengör både effektivt och varsamt. Spraya skum på textilier, borsta sedan försiktigt och låt torka innan du dammsuger.

Vinylpolish för plast, gummi och konstläder

Tar effektivt bort fläckar från inredningsdetaljer som instrumentpanel och dörrsidor. Använd medlet tillsammans med en speciell vinylglanssvamp för bästa resultat. Det silikonfria medlet motverkar även uttorkning och sprickor.

Skinnrengöring och skinnbalsam för skinn och läder

Torka varsamt med en rengöringsprodukt för skinnklädsel, fukta lätt en mikrofiberduk med vatten och torka försiktigt. Låt sedan stolarna torka innan du smörjer in klädseln med ett skinnbalsam. Gör det till en vana att smörja klädseln minst en gång per år för att minska risken för sprickor.

Fönsterputs för bil (glasrutor och speglar)

Välj ett fönsterputsmedel som är anpassat för bilvård. Klassiska fönsterputsmedel för hemmet kan innehålla ammoniak vilket kan ge fläckar på plast och aluminium.

Interiörtvätt för hela kupén

Det finns rengöringsmedel som löser smuts och fläckar på såväl tygklädsel som mattor, dörrsidor, innertak och instrumentbräda. Applicera medlet med en svamp eller mjuk borste. Torka sedan med en ren och fuktad tygtrasa.

Publicerat: 22 september, 2017 Senast ändrad: 5 mars, 2019
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.